fbpx
PARKET EN VLOERVERWARMING​

Parket kan, hoewel het mogelijk is om het te combineren met vloerverwarming, niet zonder enkele belangrijke voorwaarden. Eerst en vooral, is het belangrijk om te onthouden dat parket en vloerverwarming niet altijd compatibel zijn. Ten tweede, zijn er bepaalde soorten parket en bepaalde soorten vloerverwarming die beter geschikt zijn voor deze combinatie dan andere. Tenslotte, is het ook belangrijk om te weten hoe je de vloerverwarming moet installeren en onderhouden om te voorkomen dat het parket beschadigd raakt.

Neem contact op voor een advies op maat.

Voordat je vloerverwarmingselementen koopt, is het verstandig om na te gaan of ze geschikt zijn voor gebruik met vloerbedekkingen. Hiervoor kun je de technische fiche raadplegen. Als je twijfelt of de vloerverwarmingselementen geschikt zijn voor gebruik met vloerbedekkingen, kun je altijd contact opnemen met New Signature voor advies

Om ervoor te zorgen dat de verwarmingsbuizen goed worden beschermd, is het belangrijk om te zorgen dat de andydiet of cementgebonden chape die over de verwarmingsbuizen wordt aangebracht, minstens 30 millimeter dik is. Dit is essentieel om te voorkomen dat de verwarmingsbuizen beschadigd raken en om te garanderen dat de vloerverwarming efficiënt blijft functioneren.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de chape voldoende tijd heeft om te drogen voordat je verder gaat met de volgende stap in het installatieproces. Hoe lang de chape moet drogen, hangt af van de dikte ervan. Als richtlijn geldt dat je per centimeter chapedikte ongeveer één week droogtijd moet rekenen. Als de chape echter een dikte heeft van 4 centimeter of meer, moet je per extra centimeter twee weken aan de droogtijd toevoegen.

Het is belangrijk om te vermijden dat de luchtvochtigheid te hoog is wanneer je een cementgebonden dekvloer, een cementgebonden dekvloer met vloerverwarming of een ondervloer die met anhydriet is gebonden, installeert. Bij een luchtvochtigheid die hoger ligt dan 2,5% voor een cementgebonden dekvloer, 2,0% voor een cementgebonden dekvloer met vloerverwarming en 0,6% voor een ondervloer die met anhydriet is gebonden, bestaat het risico dat de vloer niet goed droogt en dat de kwaliteit ervan achteruitgaat. Het is daarom van groot belang om de luchtvochtigheid op een acceptabel niveau te houden tijdens het installatieproces.

Om de vloerverwarming op de juiste manier te starten, is het belangrijk om de volgende stappen in de juiste chronologische volgorde te volgen:

  1. Ventileer de ruimte goed om ervoor te zorgen dat de luchtcirculatie optimaal is.
  2. Warm het water bij de eerste keer op tot 20°C. Na elke volgende 24 uur mag je het water 5 graden verder opwarmen tot de temperatuur 45°C bedraagt.
  3. Per centimeter dikte van de chape moet je de verwarming één dag op 45°C houden.
  4. Verlaag de temperatuur daarna met 5°C per 24 uur tot het water weer 20°C warm is.
  5. Herhaal deze stappen nog een keer om ervoor te zorgen dat de vloerverwarming efficiënt en veilig werkt.

Het is belangrijk om deze stappen op de juiste manier te volgen om ervoor te zorgen dat de vloerverwarming goed functioneert en om te voorkomen dat de chape of andere onderdelen van de vloerverwarming beschadigd raken.

Het is aanbevolen om de houten vloerdelen minstens 5 dagen vóór de plaatsing in de ruimte te laten acclimatiseren. Dit zodat ze aan de omgevingsomstandigheden kunnen wennen. Tijdens het acclimatisatieproces moet de temperatuur in de ruimte tussen de 10 en 20°C bedragen. De relatieve luchtvochtigheid moet tussen de 45 en 60% liggen.

Voordat je parket gaat plaatsen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de vloerverwarming uitgeschakeld is. Het is aanbevolen om de vloerverwarming minstens 48 uur vóór de plaatsing van het parket uit te zetten. Dit zodat de vloer voldoende tijd heeft om af te koelen. Hoewel het belangrijk is om de vloerverwarming uit te zetten, moet je wel de kamertemperatuur boven de 18°C houden tijdens het plaatsen van het parket. Hiermee voorkom je dat het hout te veel krimpt of uitzet.

Het is belangrijk om de totale dikte van de vloerbedekking en de luchtlagen te beperken. Dit om de warmteweerstand van de vloerbedekking zo laag mogelijk te houden. Dit kan door een geschikte watervrije lijm te gebruiken bij de plaatsing of door de vloer op een zwevende manier te plaatsen. Je doet dit best met een geperforeerde onderlaag als de warmteweerstand van de onderlaag beperkt is. Zo kan de warmteweerstand van de vloer zo laag mogelijk worden gehouden. Dit helpt om ervoor te zorgen dat de vloerverwarming efficiënt en veilig blijft functioneren.

Na 3 dagen zijn de houten vloerdelen voldoende geacclimatiseerd en kun je de vloerverwarming gebruiken. Volg hiervoor het stappenplan onder punt 5. Dit zorgt ervoor dat de vloerverwarming op de juiste manier wordt gestart.

Verwarm het water nooit boven 45°C, want dan stijgt de oppervlaktetemperatuur boven de 27°C.

Hou de luchtvochtigheid stabiel tussen 45 en 60%. Zo vermijd je te sterke inkrimping of uitzetting.

Het is belangrijk om de dag- en nachtinstellingen van de thermostaat te controleren. Door de thermostaat op de juiste manier in te stellen, kun je de temperatuur van de vloer constant houden. Dit voorkomt grote temperatuurschommelingen. Dit helpt je voorkomen dat het parket krimpt of uitzet. Bovendien zorgt het ervoor dat het vloersysteem efficiënt en veilig blijft functioneren.

Het is niet aanbevolen om tapijten op een verwarmde houten vloer te leggen. Dit kan leiden tot warmteophoping en kan de warmteafgifte tegenhouden. Om deze reden is het raadzaam om tapijten en kasten met voldoende luchtcirculatie van de verwarmde houten vloer te houden.

Winkelwagen 0