Parket en vloerverwarming

Parket kan met vloerverwarming gecombineerd worden. Toch is het belangrijk dat je rekening houdt met enkele belangrijke voorwaarden. We lijsten ze even chronologisch op.

 1. Kijk of alle vloerverwarmingselementen gecombineerd kunnen worden met vloerbedekkingen. Dit kan u vinden op de technische fiche. Bij twijfel kan New-Signature u helpen.
 2. Zorg ervoor dat de andydiet of cementgebonden chape over de verwarmingsbuizen minstens 30 millimeter dik zijn.
 3. Droog de chape lang genoeg. Afhankelijk van de dikte varieert dit. Per centimeter gaat men uit van één week droogtijd. Als de chape echter 4 centimeter of meer diepte heeft, moet je per extra centimeter twee weken meer rekenen.
 4. Vermijd een luchtvochtigheid die hoger ligt dan 2,5% voor een cementgebonden dekvloer, 2,0% voor een cementgebonden dekvloer met vloerverwarming en 0,6% voor een ondervloer die met anhydriet gebonden is.
 5. Start de vloerverwarming op de volgende chronologische wijze, eens de chape uitgedroogd is:
  - Ventileert u de ruimte goed
  - Warm het water bij de eerste keer op tot 20°C. Na elke volgende 24 uur mag je het water 5 graden verder opwarmen tot de temperatuur 45°C bedraagt.
  - Per centimeter dikte van uw chape moet je de verwarming één dag op 45°C houden.
  - Verlaag de temperatuur nadien met 5°C per 24 uur tot het water weer 20°C warm is.
  - Herhaal deze bovenstaande chronologische stappen nog één maal.
 6. Laat de houtdelen minstens 5 dagen voor de plaatsing in de ruimte acclimatiseren. Op dat moment moet de temperatuur in de ruimte tussen de 10 en 20°C bedragen. De relatieve luchtvochtigheid moet tussen 45 en 60% liggen.
 7. Zet de vloerverwarming minstens 48 uur voor de parket geplaatst wordt, uit. Hou de kamertemperatuur wel boven de 18°C blijven tijdens de plaatsing.
 8. Beperk de totale dikte van de vloerbedekking en de luchtlagen om de warmteweerstand zo laag mogelijk te houden. Dat gaat door een geschikte watervrije lijm te gebruiken bij de plaatsing of bij een beperkte warmteweerstand van de onderlaag, kan de vloer ook met een geperforeerde onderlaag zwevend geplaats worden.
 9. Na 3 dagen kunt u de vloerverwarming gebruiken. Gebruik daarvoor het stappenplan onder puntje 5.
 10. Verwarm het water nooit boven 45°C, zodat de oppervlaktetemperatuur niet boven 27°C stijgt.
 11. Hou de luchtvochtigheid stabiel tussen 45 en 60% en vermijd zo te sterke inkrimping of uitzetting.
 12. Beperk temperatuurschommelingen door de dag- en nachtinstellingen van de thermostaat te controleren.
 13. Leg best geen tapijten op een verwarmde houten vloer: dat zorgt voor warmteophoping en houdt warmteafgifte tegen. Ook kasten die tot op de vloer gesloten zijn, kunnen voor warmteophoping zorgen en uw parket beschadigen.